Warning: The magic method KCO::__wakeup() must have public visibility in /customers/5/7/3/goranssons.se/httpd.www/wp-content/plugins/klarna-checkout-for-woocommerce/klarna-checkout-for-woocommerce.php on line 129 Göransson Tipsar - tapetsering - Göranssons Färg AB

Göransson Tipsar – tapetsering

Tapetsering

Så gör du en lyckad tapetsering själv.

Steg 1: Förarbete151112_goranssons_annica_7_webb (kopia)

Förarbetet är viktigt för en lyckad tapetsering.
Innan du börjar tapetsera kolla taket, hur ser det ut? Har det gulnat? Sätter du en vit tapet till ett tak som målades för tio år sedan blir det inte så fint. I så fall rekommenderar vi att du börjar med att måla taket och kanske även lister och foder. Behöver inte taket målas så damma av det vid behov.
Börja med att lägga täckpapp på golvet. Bryt strömmen i rummet och skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare. Skrapa loss all lös tapet. Kolla noga hörn och vid lister där brukar gammal tapet sitta lös. Du kan annars riskera att det blir blåsor från den underliggande tapeten om den är för gammal och limmet inte sitter ordentligt. På pappersburna vinyl- och strukturtapeter dras hela ytskiktet av.

Steg 2: Grundning

Var noga med underarbetet. Det är viktigt med en slät fast yta. Om den gamla tapeten sitter omlott behöver du hyvla och spackla skarvarna. Om det är en modern tapet (easy up) behövs det inte, då kan du sätta den nya tapeten direkt ovanpå.
Det vanliga felet många gör är att dom använder för lite spackel och slipar för mycket så att spacklet försvinner. Lägg på rejält med spackel. Tänk på att det både ska bygga ut skadan och finnas extra att slipa på. Om du sätter upp en mörk tapet mot en vitt vägg är det bra att måla först i tapetens nyans. Då syns det inte om du råkar få en liten skarv. Tapetsera inte på färgstarkt underlag om tapeten är tunn och ljus, då kan bakgrundsfärgen lysa igenom. Grunda i så fall men en ljus färg. Att grundmåla under tapeten är också bra för att fästa små lösa tapetbitar som blivit kvar när du rev bort den gamla tapeten.
Underlaget ska vara jämt och slätt för att ge ett snyggt slutresultat. Var noga. Ett sätt att underlätta underarbetet är att sätta upp en easy cover, en ”återställningstapet” över din ojämna vägg. Det är lättare än att spackla och ytan blir helt slät.

Steg 3: Tapetsering

Ha bra redskap till hands innan du börjar. Rakblad, bra tapetknivar och en våt svamp att torka av limrester med och en hink med vatten. Se till att ha rätt lim avsedd för den typ av tapet du ska sätta upp. Du kan läsa om olika sorters tapeter här. Det måste tex vara ett non-woven lim till en non-woven tapet annars kan den nya tapeten släppa.
Rolla på skapligt och jämt med lim. Lägg på som när du målar. Blir det högar med lim här och där kan det bli bubbligt efteråt.
Skulle tapeten släppa någon stans och du får en luftbubbla så finns det limsprutor där du kan spruta in lite lim och lösa problemet.
Var extra noggrann när du sätter upp första våden. Om den blir rak och fin så följer dom andra efter.
Det är extra viktigt vid randiga tapeter.

Välkommen in till oss på Göranssons Färg i Danholn!
Vi har allt du behöver för att sätta upp nya tapeter hemma.

tapetsering_inkopslista_webb
Inköpslista:
Täckpapp
Maskeringstejp
Liten skrapa
Roller
Pensel
Målarhandskar
Tapetborste
Tapetsax
Tapetkniv
Tapethyvel
Lim
Lod
Tvättsvamp
Hink

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *