Tapetguiden

 

Papperstapet
Ett av de vanligaste tapetsorterna är papperstapeten. Den finns i ett stort urval som enfärgad, med tryckta mönster och med struktur. Papperstapeter tillverkas med tre olika tjocklekar på pappret. Man skiljer på simple, som är tunnast, duplex och triplex. De två sistnämnda är två respektive tre gånger så tjocka som en tapet i kvaliteten simple.
Ha gärna ett tapetbord till hands när du ska tapetsera. Tapetlimmet appliceras på tapetens baksida och ska sedan ligga och dra några minuter innan tapeten sätts upp på väggen.150316_goranssons_0013

Nonwoven
Non Woven innehåller cellulosa och polyester.
Limma tapetlim direkt på väggen och fäst sedan tapeten.
Denna tapettyp kallas även Easy Up på grund av att den är lite lättare att sätta upp på väggen. När du får hem en Easy Up så ska du tänka på att mönstret ligger rättvänt, d.v.s när du drar ut rullen så ska början upp mot taket.

Vinyltapet
En papperstapet eller Non Woven tapet med ett ytskickt av vinyl. Detta gör den mer slittålig och tvättbar. Denna passar bra i kök, groventré och hall men ska inte användas i badrum.

Textiltapet
En papperstapet eller Non Woven där man limmat på textiltrådar eller typ som ytterlager.
Textiltapeter är kostsammare att tillverka än vanliga tapeter och anses vara mer exklusiva.
Dessa tapeter kan vara mycket svårare att skära och sätta upp och dom kan även vara mycket känsliga för vatten.

Glasfiberväv
En tapet med vävstruktur i tunnare eller tjockare trådar som ger väggen en struktur. Glasfiberväven är avsedd att övermålas och är sedan mycket hållbar. Med rätt typ av färg blir ytan lätt att rengöra. Denna tapetväv passar även den i utsatta utrymmen som kök, hall och allmänna utrymmen. En glasfiberväv sätts upp, med vävlim, enligt samma princip som Non Woven / Easy Up. Glasfiberväv är kantskuren och ska sättas kant i kant.

 

Så här räknar du ut tapetåtgång.
Innan du kommer till oss och tittar på tapeter kan det vara bra om du har mätt upp rummet så du vet hur stort det är, då är det lättare att beräkna åtgång av tapetrullar. Framför allt beroende på om valet har fallit på en enfärgad eller en mönstrad tapet som behöver mönsteranpassas.
Mät väggarnas totala längd och multiplicera med väggens höjd plus 5 cm. Dra sedan ifrån de kvadratmeter som är dörrar, fönster etc. Dividera de kvadratmeterna som resterar med tapetvådens bredd så får du fram hur många meter tapet du behöver. Tänk på att lägga till extra för mönsterrapport när tapetens mönster fordrar detta.

När du köper svensktillverkade tapetrullar innehåller dessa vanligtvis nio meter.Den vanligaste kantskurna tapetbredden är 53 cm.
Man kan som regel räkna med att få ut tre våder per rulle om du bor i ett hem med normal takhöjd på 2.40cm. När du köper flera rullar tapet av samma mönster för att sätta upp i ett rum är det viktigt att samtliga rullar har samma tillverkningsnummer. Nyanserna kan skilja en hel del mellan de olika tillverkningsserierna så det är Detta är extra viktigt när du köper tapeter som har starka färger. Av denna anledning är det viktigt att du redan från början köper tillräckligt många rullar. En extra rulle kan du med fördel behålla, om du längre fram måste laga en reva i tapeten eller till exempel spika igen en dörröppning.

 

logo_MrPerswall

logo_InTrade

Midbec

logo_morris


logo_Carmalogo_duro

 

 

 

 

logo_Sandberglogo_sanderson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *